Gave til Laila – fra medlemmene i TOSK

Den 1. september i år var det to år siden ulykken under rittet Oslo-Lærdal hvor Laila Helland var uheldig og fikk en alvorlig skade. Tiden etterpå har vært tøff, spesielt for Laila og Jan Petter med familie, men også for gruppen som deltok fra TOSK denne dagen. Men Laila er en tøff liten dame fra Trøndelag, hun er positiv med masse godt humør, og hun bestemmer seg fra dag en at hun skal på sykkelen igjen. Jeg skal sykle sammen med gjengen min i klubben.

Siden den gang har huset deres blitt bygget om og tilpasset hennes bruk. Her har mange medlemmer i klubben deltatt på dugnad med Jan Petter som byggeleder. Trolig har disse timene sammen fungert som god medisin for flere av de som deltok i rittet, men også for andre i klubben. Det å snakke sammen og dele følelser er aldri feil.

Laila har svettet og trent intenst i timer og dager etter ulykken og knapt et år senere var hun endelig ute og syklet igjen. Hun hadde vært heldig og fikk låne en liggesykkel fra Ursula Schwaller, en av verdens beste håndsyklister fra Sveits. Denne har hun siden brukt flittig, men fikk nylig beskjed om at den nå må leveres tilbake. Via NAV har Laila fått en transport sykkel, men en liggesykkel til trening var ikke mulig å få dekket.

Roy Øiamo som deltok på turen sammen med Laila to år tilbake fikk da en god idé. Hva med å spør klubbens medlemmer om å bli med på en ny dugnad. Via Spleis og Sparebank 1 sendte vi ut forespørsel noen uker tilbake og tilbakemeldingene var fantastiske, responsen var utrolig bra, takk medlemmer. I tillegg var noen midler satt av fra laget på Oslo-Lærdal turen, noe fra Resteløpet og noe kom inn fra sykkelritt arrangøren Styrkeprøven.

Så kom dagen for å overrekke pengene hjemme hos Laila. Tirsdag 15. september møtte noen av de som for 2 år siden syklet sammen med henne. Jan Petter visste vi kom, men for Laila ble dette en stor overraskelse og opplevelse. Roy hadde fått tak i en stor sjekk fra SR-Bank som ble levert med teksten og beløpet kr 107 000. Roy overrekker sjekken og forteller at vi vil ha henne tilbake på treninger i TOSK, at hun kan bruke pengene til annet, men at formålet var å hjelpe til med ny sykkel. Laila stråler og takker alle for støtten, og ønsker at vi bringer dette videre til alle i klubben.

Her er noen ord fra Laila

Først og fremst ønsker jeg å si tusen tusen takk. Tusen takk til dere alle som gjør dette mulig for meg. Det er en helt uvirkelig opplevelse som enda ikke har gått helt opp for meg. Dere er helt fantastiske. Tenk å være så heldig å være en del av en sykkelklubb som dette. 

Å få støtte til liggesykkel hos Nav har vist seg å ikke være lett. Det har vært en lang søknadsprosess med 2 avslag så langt. Selv om en har gode begrunnelser i søknaden, så er saksgangen lang og kronglete. Dette blir nå historie.

Når det gjelder selve sykkelen så er jeg veldig glad og evig takknemlig for sykkelen som jeg har fått lånt av Ursula. Dette har bidratt til at jeg har fått innblikk i hva type sykkel jeg trenger, og aller mest satt lys på hva som er viktig å tenke på når jeg skal kjøpe og skreddersy egen sykkel.

Ellers så har jeg testet ut 3 forskjellige liggesykler til nå. Den første var på Olympiatoppen av en dansk leverandør, og senest nå i august var vi hos en leverandør i Trondheim av typen Top End. Dette er en prosess som krever at jeg bruker god tid, slik at jeg er sikker på at jeg velger rett sykkel. Korona situasjonen har satt en begrensning med tanke på reise til leverandør for utprøvning og tilpassing av ny sykkel, men prosessen er godt i gang og håper jeg har bestilt sykkel innen 2020.

Målet er å få til gode treningsrutiner med minst to sykkeløkter i uka. Jan Petter har tilpasset sykkelrulle inne for trening på vinterstid. Da vil jeg ha mulighet for trening hele året. Jeg har også som mål å sykle Berlin Marathon, og håper at jeg på sikt kan nå mitt hårete mål om å gjennomføre ColorLine Tour rittet. Mest av alt gleder jeg meg til mange flotte turer sammen med dere i TOSK!

Link til sak i Aftenbladets A-Magasin lørdag 26. september 2020: https://www.aftenbladet.no/magasin/i/oARk2W/nav-ga-laila-avslag-da-fikk-hun-hjelp-fra-klubben-igjen

Og etter ulykken fulgte Aftenbladet Laila og Jan Petter i åtte måneder og laget denne reportasjen: https://www.aftenbladet.no/magasin/i/9vvxqW/lailas-lange-vei-hjem